perjantai 7. marraskuuta 2014

Pelastuin täpärästi tylsyyskuolemalta

Meinas tossa tosiaan vähän mennä hermot tähän järjestelmään täällä. Ja tylsistymiseen. Luulin että se on myytti että ruotsalaiset tarvii vastoinkäymisten kohdatessa heti keskusteluterapiaa ja muuta, mutta nyt tajuan että kyllä siinä jotain perääkin on. Meillä oli siis tenttiviikko joka nimensä mukasesti kesti viikon, ja meillä oli kaks tenttiä. Suomessakin toki tunnetaan tenttipaniikki, mutta se ilmentyy yleensä vikan illan tarmokkaalla lukemisella. Täällä se alko kaks viikkoa ennen tenttejä ja ilmenty kahden viikon tarmokkaalla lukemisella (ja vähän myös kovan kohtalon päivittelyllä). Lukiot täällä toimii niin että kokeita on silloin kun ope päättää ja kurssit kestää yleensä koko vuoden tai ehkä puol vuotta. Niinku meillä ala- ja yläasteella. Valmistaa mielestäni aika huonosti korkeakouluun, kun omasta mielestäni lukion koeviikko ja mun tapauksessa yleensä 4-5 koetta oli hieman rankempi kokemus kun yliopistojen tenttiviikot. Ja haluaisin vielä mainita että kerran mulla oli ala-asteella samana päivänä kolme koetta, mutta ei siinäkään mitään suurempaa ongelmaa ollu.

Niin, mutta siis kun kaikki muut luki ankarasti tentteihin, niin mulla oli tylsää. Anatomia oli tiistaina ja totta kai luin siihen monena päivänä kun ei muutakaan tekemistä ollu, ja tietty koska mua ihan aidosti kiinnostaa se aihe ja halusin oppia. Matikka oli sitten perjantaina ja siihen luin keskiviikkona, mutta en enää torstaina ku luovutan aina vikana iltana. Ajattelen että ei siitä mitään hyötyä kuitenkaan olis, kaikki voitava on jo tehty. Matikan koe oli siis kaksosanen, ekassa oli ihan normaaleja laskuja ja tokassa piti sitten kirjottaa Mathematica -ohjelman inputit. Niitä mun piti vähän opetella, mutta ilmeisesti osasin ihan hyvin kun ope kerto että sain tentistä 5.
Mutta siitä tylsistymisestä vielä, musta alko tuntua samalta kun ekoina viikkoina, kun ei elämä ollu viel oikein lähteny käyntiin täällä. Kuitenki 80 päivää Ruotsia tuli tänään täyteen että kyllä tässä jonkinnäkönen elämä on jo rakennettu. Aloin miettiä jotain uutta harrastusta mutten oikein keksiny mitään. No, onneks alko uus jakso, uudet kiinnostavat aineet ja kaveritkin tekee muuta kun lukee vaan.
Aseen säädöt vähän pielessä, alarivissä koitettu korjausliikettä huonolla menestyksellä.
Viime viikon tiistaina olin kokeilemassa ampumasuunnistusta. Se oli aika huikeeta, me ammuttiin ilmakivääreillä ja sit siinä lajissa on sekin kiva juttu että jos ei osu niin voi syyttää aseen säätöjä :D Siellä OL-skyttessä olin minä ja 20 10-12-vuotiasta, ja kun piti nostaa käsi ylös ketkä ei oo ennen ampunu ni kappas meitä oli siellä kolme. Mitä hittoa, onko täällä jo kymppivuotiailla aseet kotona ja ne siel ammuskelee vai missä kaikki on sitä koittanu?! Talvella pääsee kuulemma kokeileen myös ampumahiihtoa.
Perjantaina, kun tentit vihdoin oli ohi, oli myös Halloween-fest. Kaikki pukeutu, mikä oli musta huikeeta. Joskus viikkoa ennen kun luettiin porukalla tenttiin alettiin puhua teineistä ja pissiksistä ja kävi ilmi että täällä on pissiksillä ollu sellanen tyylisuuntaus kun Partille Johnny. Koska tää tyylisuuntaus ei ikinä Suomeen löytäny ja kaikki kaverit täällä oli sen kokenut (ei kukaan oikeesti), niin päätin että Partille Johnny/fjortis on mun halloween-asu.


Nää oli mun esikuvat pukeutumisessa (kuvat täältä ja täältä)
Eka etkoiltiin, sit ajettiin taksilla biomek-hemmafesteille. Siel oli boolia ja paras puku -kilpailu ja joku muukin kilpailujuttu, mikä alotettiin aivan liian myöhään kun kaikki oli jo aivan liian huonossa kunnossa ymmärtämään sääntöjä, tai oikeestaan keskittymään kuuntelemaan niitä. Osallistuin jonkun toisen joukkueen adoptoituna jäsenenä perunankuorimiskilpailuun. Ei menestystä.

Tällänen mun Partille Johnny oli
Sielt hemmafesteiltä jatkettiin Kåreniin. Eka jonotettiin pankkiautomaatille ja sitten Kårpubiin. Hetken etenemättömän jonotuksen jälkeen kuultiin että siel pääsee sitä mukaa sisään ku joku lähtee pois. Niinpä lähdettiin Inan kanssa kotiin. Jotkut oli menny sinne Kårpubiin mut siel oli osa paikasta suljettu, aika vähän porukkaa ja huono meno. Jotkut meni kaupunkiin ja siel oli ilmeisesti ollu kivaa. Ei sillä, mullakin oli ihan kivaa nukkumassa.

Annan Kjell
Biomek-ettor-förfest
Lauantaina menin Lihattoman lokakuun loppumisen kunniaks kauppaan. Siellä oli Pyhäinpäivän takia ihanan tyhjää. Ostin puoleks kuukaudeks ruokia ja tein lounaaks ehdotonta lemppariruokaani pasta carbonaraa. En alkanu kasvissyöjäksi, vaikka tää kuukausi oli kyllä kiva ja hyviä ruokia tein itelleni. Tykkään kuitenki joskus syödä lihaakin, niin en ala sitä itteltäni kieltää. Vegaaniksi en vois ees harkita ryhtyväni (koska se ois liian hankalaa ja koska munat ja maitotuotteet on ihan liian hyviä) vaikka kuulinkin tuol festeillä tosi hyvät perustelut vegaaniuden puolesta.

Illalla varjoilin Anskun ja Nooran Pikkujoulujen pikkuetkoilla Skypen kautta. Det var lite konstigt, mutta kiva edes sillä tavalla olla mukana. Sit lähdin Annalle viettään filmkvälliä. Annalla on aina niin kiva käydä, koska sillä on sohva. Eka katottiin joku 'helppo leffa', päädyttiin Mean girlsiin. Siitä jatkettiin Sinister-kauhuleffaan, joka oli aika hyvä kauhuleffa vaikka en sellasista erityisemmin perustakaan. Katottiin vielä Frendien eka jakso, mutta sitte minä ja Andrea lähettiin kotiin. Vitsit tykkään kyllä etkoista, kotibileistä ja myskvälleistä.

Pasta Carbonara
Sunnuntaina juoksin Biltemaan ostamaan riippulukon. Sieltä tuliki sitte vähän kiire ehtiä Autekin kirjakerhon ekaan tapaamiseen. Lokakuun kirjana oli Poika raidallisessa pyjamassa. Luin sen ruotsiksi, lainasin kirjastosta. Keskustelusta kuulin alle puolet, mutta ainaki olin mukana ja sain sanottua sen mitä oli tullu lukemisen aikana mieleen. Kiitos vielä Mikolle että saan olla mukana kirjakerhossa ekaa kertaa elämässäni!

Maanantaina alko koulu! Kävin matikan luennolla kun en tienny joudunko lukemaan sen (päätös tuli ja ei tarvi lukea! Rekisteröinti Anatomia kakkoselle ei tosin oo viel hoitunu mutta eiköhän se tästä) ja iltapäivällä oli Ritteknik-uppstart. Jes, pääsen taas CADittaan! Tää on eri ohjelma joten sen käyttöä pitää vielä opetella, mut tää onkin hienompi mitä TTY:llä oli käytössä. Jos en tietäis kokemuksesta että tää on ihan huippua kun sen oppii, saattaisin olla vähän turhautunu tällä hetkellä kun ei vielä oikein suju.

Tiistaina alko mekaniikka, toi kirja on niin söpön kokonen että jo se ilahduttaa. Ja se opettaja on kuulemma koulun paras, varmasti tuo kitaran jollekin tunnille, det sägs. Keskiviikkona alko se anatomia ja vitsit olin hermona. Muutenki koko viikon valitsin vaatteet huolella ja lähdin hyvissä ajoin kouluun. Ihan ku ekana koulupäivänä joka vuosi. Niin, mutta siis tota anatomia 2 käy biomedicin ykköset ja biomek kakkoset, niin että en tunne niitä. Ja ruotsalaiset tuntien projekti eli ryhmätyö tiedossa. Ekan tunnin aikana mietin et onkohan tää nyt virhe ruveta sooloilemaan, teenkö asiat nyt vaikeeksi itelleni. Mutta sitten tauolla juttelin niiden kakkosten kanssa ja ne oli tosi kivoja! Mulle järjesty heti ryhmä ja kaikki jutteli mulle ja sain taas kertoa kuinka oon lukenu ruotsia vaan koulussa ja että muutin tänne just ennen koulun alkua. Eli ei todellakaan ollu virhe, kivoja uusia ihmisiä ja mielenkiintonen kurssi. (Vielä ku joku rekisteröis mut sille kurssille niin saisin tietoa esim. muutoksista ja muutenkin.)

Torstaina kävin pitkästä aikaa uimassa. Se oli vaihteeksi kivaa, ja totta kai kokeilin myös kaikki liukumäet. Ne ois ollu ehkä kaverin kanssa kivempia. Sauna oli lagom. Toki 75 asteessa voi olla kauemmin ennenku alkaa pyörryttään, mut kyllä kymmenen astetta lämpimämpi ois kivempi. Rohkaistuin myös sen utegymin suhteen ja oon käyny vähän nostelemassa rautaa siellä. On siis vähän kehittyneempi ulkopunttis tämä kun ne vyötärötrimmerit Tampereella. Tavotteena ois jaksaa nostaa se pienin tanko viis kertaa haukkareilla, eli biomedicin-pinglor -tyyliin köra biceps.

Nyt vihdoin kun kurssit alko, selvis myös tenttien päivämäärät. En ymmärrä miksei niitä voida kertoa vaikka heti kaikkia kun kyllähän ne nyt pitäis olla jo päätetty. Tosin toisaalta myös mietin että miks vaadin yhteiskunnalta tietoa tulevaisuudesta kun omat tulevaisuudensuunnitelmat on pikkusen epäselvät. Ne tentit on vasta tammikuun puolessa välissä, joten mulla on tiedossa pitkä joululoma Suomessa. Suunnitelmia on jo, ja hiihtämäänkin pitäis päästä kun kerta jotkut on avannu hiihtokauden jo tänään. (Täällä on vähän siinä ja siinä tarviiko lenkille hanskoja.)


Hemma i Finland
Matikan tentti on 16.1. ja mekaniikan 15.1. Eka se mekaniikan ope sano että ei sitä tenttiä valitettavasti voi siirtää kun ollaan niin iso ryhmä ja se ois hankalaa. En ihan kuunnellu täysillä, mutta ilmeisesti jonkun mielestä kaks tenttiä peräkkäisinä päivinä ois liian ylivoimasta. No, anatomiassa selvis että se tentti on myös 15.1. Toivoin vaan ettei ois samaan aikaan, tai jos on niin sitten teen toisen uusinnassa. Mutta, seuraavalla mekaniikan tunnilla tuli tieto että tenttiä on siirretty (tai en tiedä oliko se varma päätös) 13.1. Koska onhan kaks tenttiä peräkkäisinä päivinä oikeesti aivan liikaa, herregud.

Postilaatikosta löytyny päivän piristys
Sunnuntaina matkustan ulkomaille päättämään kisakauden. Tanskassa on pitkän matkan kisa Jaettemil. Matkaa mulla on 14km ja mut on saatu siihen käsitykseen että odotettavissa on Jämiä. Onneks ei oo sprintti, koska se ei nyt lähtis. Juoksen pk-lenkkejä vauhdeilla 5:20-5:40 mutta 400m vetoja en jaksa edes 4:15min/km. Nyt pitäis äkkiä päästä pois siitä montun reunalta, ei vaan oikein riitä mun tietämys tähän tilanteeseen.

Talven paras tyttöjen vaate, toppahame! En voi lopettaa nauramista :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti