sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Nykyihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi

Joka puolelta tulee koko ajan ohjeita siitä miten itseensä voi ja pitää panostaa. Totta kai, kyllähän sulle olet tärkein sä ite, ja on tärkeää että itse voi hyvin, että voi sitten auttaa muita voimaan hyvin. Ja jos ei pidä itsestään huolta, ei arvosta itseään ja sehän ei ole hyvä asia, siitä voi seurata vaikka minkälaista hyväksikäyttöä ja muita ikävyyksiä.

Miten itsestään sitten voi pitää huolta? No jos alotetaan kehosta, ulkopuolelta ja ylhäältäpäin. Shampoo, hoitoaine, hiusnaamio, lämpösuojat. Leikkaus säännöllisin väliajoin niin tukka ei pääse hampuksi. Värjäystä ei suositella kun se rasittaa hiusta, samoin muu käsittely. Jos on pakko niin pitää valita just oikeet tuotteet. Ja muutenkin, jos on normaalit, ohuet, vaurioituneet, värjätyt tai kihartuvat hiukset niin niille on totta kai omat shampoot ja hoitoaineet.

Mä kävin just kasvohoidossa, ja voi kuinka siellä suositellaankaan kaikkea. Ihoa pitää kuoria tasasin väliajoin, laittaa naamioita, pestä, rasvata ja sitten vielä eri rasvalla herkkää silmänympärysihoa, käyttää hellävaraisia meikkejä ja käydä siel kasvohoidossa. Sit finneille, mustapäille ja muille epäpuhtauksille on olemassa omat tuotteensa. Samoin kun puhdistustuotteet herkälle, rasvoittuvalle ja sekaiholle, ja niitäkin saa tietty geelinä, emulsiona, vaahtona ja maitona. Yöksi on eri voiteet kun päiväksi, ja kasvovedeksi pitää valita alkoholiton. Näitä kaikkia samoja hoitoja pitää sitten myös muistaa levittää kaulalle ja dekolteelle, moni unohtaa ne helposti. Meikkejä on mineraaleja ja tavallisia, ja voi olla varma että jokainen on muita parempi iholle.

Vartaloa pitää kuoria ja rasvata säännöllisesti. Ja jos harrastaa sheivausta tai muunlaista karvanpoistoa, niin siihenhän on myös tuotteita niin paljon että kaikkia ei millään ehdi elämänsä aikana testata.

Sitte vielä käsille ja jaloille on omat ihonhoitotuotteensa. Erilaiset kuorinnat ja rasvat. Ja jos on kovettumia niin niitä pitää raspata ja käyttää paksumpia rasvoja. Voi myös pistää vaikka rasvahauteen, jos ei muista rasvata ihan joka päivä. Kynsinauhoja pitää tökkiä varovasti appelsiinipuutikulla ja ehkä laittaa vähän kynsinauhavoidetta. Kynsilakat tietty rasittaa kynttä, niin niistä pitää osata valita ne vähiten vahingolliset.

Näistä kun vielä lähtis valitsemaan ne ympäristölle vähiten haitalliset tuotteet, luonnonmukaiset meikit ja kivisaippuat. Ja kun miettii eettisiä juttuja, niin pitää ottaa huomioon valmistusmaa ja -olosuhteet, eikä sovi unohtaa että eläinkokeet on pahasta.

Kun on päästy ihon- ja hiustenhoidosta niin seuraavana tulee liikunta. Terveysliikuntasuositus on tällä hetkellä seuraava:
  • Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin
    2 t 30 min reippaasti 
    TAI
    1 t 15 minuuttia rasittavasti. 
  • Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.
  • Lähde: UKK-instituutti

    Ja mielellään sitten ulkoilua, koska sehän on terveellistä. Mutta nää suositukset ei riitä muuhun kun ylläpitoon, että jos haluaa kohottaa kuntoa niin on tehtävä enemmän. Voi panostaa lihastenkasvatukseen, kestävyysliikuntaan tai vaikka joogaan. Valita sen mikä itsestä tuntuu hyvältä, koska liikunnasta tulee aina niin hyvä olo.
    Jos enemmän urheilee niin tulee helpommin vammoja. Pitää siis muistaa venytellä, käydä hieronnassa, tehdä kuuma-kylmä-hoitoja ja rullailla kalvoja auki. Jos on heikot nilkat niin niitä pitää vahvistaa nilkkajumpalla. Kengät pitää osata valita oikein ettei tule vammoja, ja välttää kovia juoksualustoja ettei mee penikat. Tennispallot, jumppakuminauhat, foam rollerit, jäävesisaavit ja jumppamatot on tuttuja kavereita urheilijoille. Omat vakifyssarit, hierojat ja lääkärit pitää olla enkä viitti edes mennä kuppariin, jäsenkorjaajaan, kiropraktikkoon ja akupunktioon.

    Sosiaaliset suhteet on tärkeitä henkisen hyvinvoinnin kannalta. Pitää olla muutama hyvä ystävä keille voi kertoa kaikki mieltään painavat asiat, hyvät perhesuhteet ja laaja tuttavapiiri. Niitä kavereita voi hankkia vaikka koulusta, työstä tai harrastuksista, ja vanhoista kavereista kannattaa pitää kiinni. Vapaaehtoistyöhön osallistuvat ovat tutkitusti keskimäärin onnellisempia kun sitä tekemättömät, ja sitä voi harjottaa erilaisissa järjestöissä, liitoissa tai vaikka koulun hallituksessa.
    Pitää olla myös mielekästä tekemistä, että aivoille riittää tekemistä ja voi tuntea itsensä hyödylliseksi ja näin arvokkaaksi.
    Kuva täältä

    Sitten tulee viimeaikojen villitys, ruoka. Enää ei riitä terveellinen kotiruoka, kun pitää olla niitä superfoodeja. Chia-siemenet, goji, mulperi, ruusunmarjat, pähkinät, spirulina, siitepöly, siemenet ja lehtikaali. Ne auttaa hiuksiin, ihoon ja kaikkiin sisäisiin asioihin, vaikka ruoansulatukseen, aivotoimintaan ja niveliin. Niin ja kipeeks ei voi tulla kun popsii menemään ties mitä hienouksia. Hyviä rasvoja pitää saada ja protskuja. Ja niitä hivenaineita. Niitähän saa paitsi superfoodeista myös ihan luontaistuotekauppojen pilleripurkeista. Luontaistuotekaupoista saa myös terveellisempiä herkkuja, kuten raakasuklaata ja -kaakaota, tai kuivattuja marjoja. On aivan liian vanhanaikasta saada vitamiineja jostain hedelmistä vaikka, kun nykyään tyrnimehut ja supersmoothiet hoitaa sen homman. Salaattiakaan ei tartte rouskuttaa, kun tekee siitä superterveellisen vihersmoothien. Jos leipää sattuu vielä joku syömään niin levitteenä pitää olla avokadoa tai jotain muuta mistä kukaan ei tykkää mutta pakko on syödä kun se on niin hyväksi sulle, ja trendikästä.

    Listaa vois oikeesti jatkaa loputtomiin, koska on vielä ainakin saasteet, luomu, materiaalivalinnat ja säteily, mitkä vaikuttaa just sun hyvinvointiin.

    Niin että kiire tulee jos aikoo kiinnittää huomiota oman kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa lisäks vielä johonkin muuhun. Kun elämä ei muuten enää ole vaikeaa kaikkien keksintöjen ansiosta, niin siitä pitää tehdä väkisin vaikeaa kaikilla hyvinvointisuosituksilla. Syyllisty jos oma kokonaisvaltainen hyvinvointi ei ole sun prioriteetti numero 1.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti